מאת: רם שחר, משתלת שחר שתילי ירקות

בתחילת חודש יולי, גינת הירק מציבה אתגרים חדשים מדי שנה: צמחי החורף המאחרים גמרו לתת פריים, גם הדלועים הפסיקו להניב, תפסתם יוזמה ועשיתם מבצע ניקיון בגינה. ומה עכשיו? הערוגה עומדת ערומה ומחכה להחלטה - מה שותלים עכשיו? אולי מחכים לבוא לסתיו? בעצם מתי יבוא הסתיו? אהה, רק בתחילת ספטמבר...

חציל

אפשרות ראשונה היא להשאיר את הערוגה ריקה מגידולים.
יש שיגידו שהאדמה מחדשת כוחות – וזה נכון. החלק העליון באדמה (20 ס"מ עליונים) - שאליו מגיעים אור וחום שמש, הוא בעצם בית גידול הן לצמחים והן למיני חיים אחרים (בקטריות, פטריות, אצות, תולעים, פרוקי רגליים, חרקים ומכרסמים שנקראים בשם הכללי מיקרואורגניזמים) – אשר מתקיימים ברובם על פירוק החומר האורגני בקרקע.
הפעילות המבורכת הזאת מותנית בנוכחותם של מים באדמה. כלומר, השארת הגינה ריקה ללא השקיה אינה מועילה לאותו "חידוש כוחות" מצופה.

פלפל ירוק בגינת ירק

בנוסף, בתחילת חודש יולי כל הקיץ עוד לפנינו, יש עוד זמן עד בוא הסתיו, וחבל לא לנצל את הקרקע – במיוחד בגינות בהן הטפטפות עובדות אוטומטית ממילא.
אז בואו נראה אילו צמחים אפשר לשתול בתחילת יולי שיביאו לנו פירות עוד הקיץ.
לפני שמתחילים, כמה מילים על שתילה בימים חמים:
ממש כמו בני אדם, השתילים שיצאו מהמשתלה או ממנבטה ביתית והיו רגילים לתנאי אור והשקיה מסוימים, עלולים לקבל טראומה מהמעבר. כדי להקל עליהם, מיד אחרי שתילתם בערוגה, נשקה את הקרקע השקיית רוויה – כלומר השקיה ארוכה הממלאת את הקרקע במים (כמעט עד להופעת נגר עליון).
אם ביום השתילה או בימים הסמוכים אחריו מתפתחים תנאי שרב, נכסה את השתילים בשעות החמות - מ-9:00 ועד 17:00 - בארגז קרטון מחורר או בשולחן חצר נמוך, וכך נסתיר אותם מאור השמש במהלך השבוע הראשון או עד סוף ימי השרב.
ועכשיו נעבור לפירוט הצמחים אותם ניתן לשתול בתחילת יולי – לפי תנאי האור בגינה .

במיה בגינת ירק

שימו לב - מי שמביא זרעי צמחים מאירופה: צמחים אלה רגילים לתנאי אור וטמפ' אירופים. לכן אם פספסתם את השתילות באביב, חכו ושיתלו אותם רק בסתיו.

צמחים המתאימים לשמש מלאה:

- משפחת הסולניים: עגבניה, חציל , פלפל.

- קטניות: שעועית, לוביה וסויה. ישנם זנים שהם מטפסים וכדאי לזרוע אותם ליד גדר או צמח גדול כמו תירס, כך שהם יוכלו לטפס.
- תירס, במיה: צמחים זקופים המגיעים לגובה של 2 מטר. לכן הדרך המיטבית היא לזרוע אותם במקום הגידול וכך נקבל שורשים גדולים שישמשו עוגן בריא לצמח כל כך גבוה.

- עלים: כרוב קייל, תרד ניוזילנדי, רוקולה (האחות הדקה של הרוקט).

-ונרחיב מעט לגבי הבטטה, שגם היא צמח לשמש מלאה: מדובר בצמח משתרע שבו אנו אוכלים את השורש (בתרבויות שונות מכינים מאכלים גם מעלי הבטטה, למשל בפיליפינים). לכן נהוג להכין "גדודית" - ערוגה מוגבהת בצורת פירמידה - שבחלקה העליון מכינים תעלה קטנה שבה נשתול ייחורים של ענפי הבטטה. השתילה היא כמו של דשא, כלומר יש לפרוס את הייחורים לאורך התעלה ולכסותם באדמה לגמרי.

- הכנת ייחורי בטטה: הדרך הקלה ליצירת ייחורים היא על ידי הצבת בטטה בתוך כלי מים. השורש יצמיח ענפים תוך מספר שבועות. מהענפים שיצאו נעשה ייחורים ובינתיים נהנה מעציץ יפה בבית.
- השקיית הבטטה יכולה להיות גם בטפטוף אך עדיף בעזרת מתזים. אין צורך לדשן אותה לאורך הגידול ואחרי כארבעה חודשים ניתן להתחיל לאסוף את היבול.

צמחים המתאימים לחצי צל:

- דלועים: מלון, מלפפון וקישוא – בשתילה מוקדמת אפשר לשתול בשמש מלאה, אך בשתילה של תחילת חודש יולי הם מעדיפים תנאים של חצי צל. לגבי שאר הדלועים - כמו דלעת ואבטיח - לא מומלץ להתחיל לגדלם במהלך חודשי הקיץ בגלל בעיית הפריה נמוכה בטמפרטורות גבוהות, כך שנקבל צמח גדול ללא פירות.
- עלים: סלרי, מנגולד, פטרוזליה, בזיליקום.
- ירקות גבעול מעובה: שומר קולורבי.
- ירקות שורש: צנונית.

"ואחר כך תלמדו שלאדמה אתם צריכים להעניק יותר משאתם לוקחים ממנה" קארל צ'אפק, שנת הגנן


להמשך קריאה על המלצות לשתילת ירקות באביב